Základní škola a Mateřská škola Chbany, příspěvková organizace,Chbany 20,43157 Chbany
IČO:70698368
tel: +420 474 392 029
Pracovníci kuchyně se řídí danými hygienickými vyhláškami, vnitřními předpisy a směrnicemi:
Školní jídelna dodržuje
a) stanovený pitný režim
b) technologické postupy a normy při přípravě pokrmů
Do kuchyně mají přístup pouze zaměstnanci školní kuchyně s platným zdravotním průkazem
Ostatním osobám je do těchto prostorů zakázán.
přesnídávka |
oběd |
svačina |
|
Mateřská škola |
8:30 – 9:00 |
11:15 – 11:45 |
14:00 - 14:30 |
Základní škola |
12:00 – 12:30 |
||
Jídlonosiče (cizí str.) |
11:30 – 12:00 |
kategorie |
přesnídávka |
oběd |
svačina |
3-6 let |
8 |
19 |
7 |
7-10 let |
8 |
21 |
7 |
11- 14 let |
23 |
|
|
Zaměstnanci školy |
27 |
||
Cizí strávníci |
45 |
Pokud je strávník nepřítomen, je povinností zákonného zástupce tuto skutečnost neprodleně nahlásit hlavní kuchařce, nebo pedagogickému pracovníkovi nejpozději do 8:00h.
Pokud tak nebude učiněno, bude účtován poplatek v plné výši !!!
(zákonný zástupce může odebrat stravu první den nepřítomnosti do jídlonosiče)
Pokud bylo jídlo odhlášeno a strávník se chce opět přihlásit k odebírání stravy, musí tuto skutečnost nahlásit hlavní kuchařce, nebo pedagogovi nejpozději do 8:00 h v daný den, kdy chce stravu odebrat.
Kontakt pro odhlášení – přihlášení stravy:
+420 474 392 029 – ředitelka školy
+420 704 736 786 – hlavní kuchařka
„Učíme děti správným stravovacím návykům“
Tomu je přizpůsobena skladba jídelního lístku.
Ve stravě je zařazen zvýšený podíl čerstvého ovoce, zeleniny, ovocných a zeleninových salátů, luštěninových salátů a pomazánek, celozrnného pečiva a mléčných výrobků.
Je dodržován pitný režim – čaj ovocný, bylinný, s citrónem, nápoje s podílem ovocné složky, vitamínové nápoje (součástí pitného režimu není mléčný nápoj)
Podmínkou pro tvorbu jídelního lístku je plnění „spotřebního koše“
Spotřební koš je evidence jednotlivých složek stravy, aby byla dodržena předepsaná výživová norma (viz příloha). Jeho plnění zaručuje pestrost a vyváženost stravy.
Příloha: Výživové normy pro školní stravovaní
Průměrná měsíční spotřeba vybraných druhů potravin na strávníka a den v gramech
Druh a množství vybraných potravin v g na strávníka a den |
||||||||||
hlavní a doplňková jídla |
Maso |
Ryby |
Mléko tekuté |
Mléčné výr. |
Tuky volné |
Cukr volný |
Zelenina celkem |
Ovoce celkem |
Brambory |
Luštěniny |
3-6 r. přesnídávka, oběd,svačina |
55 |
10 |
300 |
31 |
17 |
20 |
110 |
110 |
90 |
10 |
7-10 r. oběd |
64 |
10 |
55 |
19 |
12 |
13 |
85 |
65 |
140 |
10 |
11-14 r. oběd |
70 |
10 |
70 |
17 |
15 |
16 |
90 |
80 |
160 |
10 |
15-18 r. oběd |
75 |
10 |
100 |
9 |
17 |
16 |
100 |
90 |
170 |
10 |
Příloha: Nutriční doporučení ke spotřebnímu koši (na 20 stravných dní)
Jídelní lístek je sestavován na týden dopředu. Prezentace jídelníčku je zajištěna formou nástěnky nebo webového odkazu http://zschbany.webgarden.cz/.
Ve Chbanech dne 2.5.2016
Zpracovala: Kamila Míchalová
Schválila: Mgr.Vlasta Kalánková
ředitelka školy